Friday, June 22, 2012

Zeker 23 doden bij aanval Taliban op Spozhmai hotel Kabul

Bij een aanval van Taliban-strijders op een hotel in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 23 doden gevallen, waaronder de 7 aanvallers. De strijd duurde 12 uur.

De politie van Kabul zei volgens de Associated Press dat 14 Afghaanse burgers, drie bewakers en een Afghaanse politieagent om het leven zijn gekomen. Ook de vijf aanvallers kwamen om.

Later werd gemeld dat de aanval werd uitgevoerd door 7 militanten, die allemaal omkwamen tijdens de aanval.

Volgens getuigen kwamen ze bij het hotel in een minibus en waren ze verkleed in boerka's, die ze toen ze de aanval openden afwierpen.

De aanval op het hotel aan het Qarghameer begon vlak voor middernacht. In het hotel komen veel rijke Afghanen en buitenlandse gasten.

Bij de aanval doodden de militanten drie beveiligers en een politieagent.

Gasten van het hotel kwamen om het leven toen ze om te vluchten uit ramen sprongen.

Toen de Taliban het hotel waren binnengedrongen ontstond een urenlang vuurgevecht met Afghaanse agenten en militairen. Ook de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO stuurde versterkingen.

De militanten gebruikten raketgranaten en machinegeweren en droegen bomvesten om hun aanval uit te voeren.

Onder de hotelgasten die werden gegijzeld waren vrouwen en kinderen. Achttien gijzelaars werden bevrijd.

De NAVO zette helikopters in om de Taliban-strijders vanuit de lucht aan te vallen.

The New York Times bericht dat de NAVO heeft bevestigd dat het een gezamenlijke operatie was.

Special Forces uit Noorwegen namen deel aan de strijd. Teams van Amerikaanse special forces waren als adviseurs aanwezig.

"NATO officials confirmed that it was a joint operation, and Norwegian special forces troops were seen joining in the fighting, while American special forces teams were present as advisers."

De krant geeft in een verslag ooggetuigenverslagen van de aanval op het Spozhmai hotel.

Veiligheidsmaatregelen
De veiligheidsmaatregelen bij het meer zijn licht vergeleken met doelwitten in de Afghaanse hoofdstad.

Hotels bij het meer hebben bewapende bewakers, maar er zijn geen robuuste muren en veiligheidscordons zoals die militaire gebouwen en overheidsinstellingen omringen in de stad Kabul zelf.

Motief en daders
De Taliban zeggen dat het motief van de aanval woede was tegen “wilde feesten” die vooral op donderdagavond in het hotel worden gevierd.

TOLO News meldt dat de Taliban zeggen dat zich in het hotel ook personeel van de ISAF en buitenlandse ambassades en hun Afghaanse collega’s bevonden. De Taliban duidt de locatie aan als een plaats voor “prostitutie en feesten”.

Volgens TOLO werd later bekend dat er geen buitenlanders in het hotel aanwezig waren op het moment van de aanval.

Waarnemers zeggen dat de Taliban bij dit soort aanslagen aantonen dat ze na 11 jaar oorlog nog steeds niet verslagen zijn.